Expo 'Kool'

×

Foutmelding

  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /customers/b/7/b/mijnhappening.be/httpd.www/includes/menu.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (regel 394 van /customers/b/7/b/mijnhappening.be/httpd.www/includes/common.inc).
Poëzie en beeldende kunst

30 jaar is het geleden dat de steenkoolmijn van Beringen haar deuren sloot. Om dit te herdenken gaan er in september en oktober tal van activiteiten door. Eén daarvan is de tentoonstelling KOOL met poëzie en beeldende kunst rond het mijnverleden in het Eeuwfeestgebouw.

“Dat zoveel jaren later het mijngebeuren nog steeds veel mensen bezighoudt, bewezen de talrijke inschrijvingen met beeldend werk en poëzie voor deze tentoonstelling,” zegt schepen van cultuur An Moons. “Iedere kunstenaar, elke dichter geeft het mijngebeuren een eigen plaats. Er zijn kunstenaars die het menselijk verhaal bekijken, terwijl anderen gefascineerd zijn door het prachtige erfgoed dat is achtergebleven. Elke kunstenaar brengt zijn ‘mijn’verhaal op zijn eigen manier: verhalen die verbinden, voeden, troosten misschien. Zij doen ons stilstaan met wat we nu hebben, wat ons maakt, en ze zetten ons aan tot reflectie.”

De tentoonstelling vindt plaats in het Eeuwfeestgebouw, een logementshuis dat in 1930 gebouwd werd in opdracht van de steenkoolmijn. Later werden er verschillende diensten gehuisvest, vooral van sociale aard.

Eenmalig gaat er in dit, tot de verbeelding sprekende, gebouw een tentoonstelling door met tussendoor poëzie. De kunstenaars zijn: Ahmet Akay, Ida Beerten, Staf Beerten, Monique Beuckelaers, Denis Bleuckx, Linda Blokken, Jos Bollen, Dirk Boulanger, Iris Braunsteffer, An Claeys, Camelia Davidescu, Stefanie De Bakker, Deborah De Haes, Peter Deleu, Claude Dendauw, Patrick De Vlieger, Mariejo Drees, Sonja Engelen, Albertine Eylenbosch, Mimi Festjens, Paul Frison, Marc Gielen, Alex Gybels, Marc Hendrickx, Carlo Henkens, Ivo Henkens, Marijke Henkens, Xavier Huygen, Magda Huygens, IKe, Freddy Kaerts, Gabriëlle Kerkhofs, Gaby Kestens, Ine Lammers, Guido Luckermans, Ivah Marsili, Guido Massoels, Ben Nys, Herwig Nulens, Zjeeke Polleunis, Annie Postelmans, Gust Put, Hans Put, Lambert Reynders, Magda Reykers, Gwen Rotsaert, Gerda Schroeten, Skawager, Maartje Smeyers, Rian Sourbron, Chantal Spiritus, Steve Spruyt, Frow Steeman, Tapiaco, Marjan Terryn, Ani There, Jonathan Vaes, Lut Valkenborgh, Lian Van Brakel, Jean Pierre Van De Leur, Tejo Van den Broeck, Kristine Vandegaer, Jos Vandeneynde, Els van der Leede, An Vanderlinden, Thijs Van der Linden, Winnie Vandeweghe, Tess Van Deynse, Wendy Van Geel, Bart Van Krunkelsven, Luc Van Loock, Tuur Vanthoor, Jonny Vekemans, Helena Lambert-Verherstraeten, Walter Vranken, Diana Wynants.
Kristel Dewaele, Paul Frison, Jens Meijen, Ben Nys, Edith Oeyen, Luce Rutten en Koen Snyers zorgen voor de poëzie.

De opening van de tentoonstelling KOOL vindt plaats op zaterdag 7 september om 19.30 uur. Schepen An Moons leidt de tentoonstelling in. Aansluitend kan je genieten van gedichten voorgedragen door Kristel Dewaele, Paul Frison, Jens Meijen, Ben Nys, Edith Oeyen en Koen Snyers, inspirerende beeldende kunst, cellomuziek door Bert Maesen en natuurlijk mag de putcervela en het koolputtersbier niet ontbreken.
De tentoonstelling loopt verder tot en met 29 september en is open op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur.

Om de tentoonstelling toe te lichten voor jongeren van 6 tot 12 jaar is er het EXPO IN DE SPOTS-concept. Jacqueline Nouwen geeft een rondleiding in de tentoonstelling op maat van de jongeren. Daarna gaan we naar het mijnmuseum waar de kinderen voor even een mijnwerker worden. Ze krijgen een mijnwerkersplunje aan en een helm en volgen hun gids, hun ‘chef’. Hij zet ze aan het werk en met een authentiek treintje worden ze naar de ondergrondsimulatie gebracht.

TENTOONSTELLING KOOL
8 – 29 september
Eeuwfeestgebouw, Eeuwfeestplein Beringen
Opening: 7 september om 19.30 uur
Open op donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag van 14.00 tot 17.00 uur
Toegang: gratis

EXPO IN DE SPOTS: KOOL
22 september
10.00 tot 13.00 uur
Eeuwfeestgebouw en mijnmuseum
Voor kinderen van 6 tot 12 jaar
Toegang: 3 euro

Uren: 
14:00 - 17:00 (opening 07/09 om 19:30)
Locatie: 
Eeuwfeestplein